Žemlovka a buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Cukrářská magie – tak bychom mohli označit počínání Josefa Maršálka (42). Sympaťák s ikonickým plnovousem dokáže vykouzlit takové dorty, ze kterých zrak přechází, a přitom s takovou lehkostí, až to bere dech. Hvězda pořadu Peče celá země proslula nejen svým cukrářským talentem, ale i osobitým stylem a smyslem pro humor.

REKLAMA

Kdo je Josef Maršálek?

Talentovaný cukrář, showman mající svůj vlastní styl a neuvěřitelný sympaťák, který si vás dokáže získat ještě dříve, nežli ochutnáte některou z jeho dobrot – to je Josef Maršálek. Věděli jste, že pekl sladké skvosty pro opravdovou smetánku, a to včetně britské královské rodiny?

Na sociálních sítích se často chlubí svými dokonalými díly. Fanoušci ale sledují i vtipné momenty a střípky z jeho života, které s nimi nadšeně sdílí.

Zkuste žemlovku podle Maršálka

Kdo by nemiloval žemlovku! Tradiční sladká dobrota, které neodolají malí ani velcí. Zkuste si žemlovku připravit podle taktovky Josefa Maršálka.

Na přípravu potřebujete:

  • 7 starších rohlíků
  • 60 g krupicového cukru
  • 50 g vlašských ořechů
  • 5 g skořice
  • 4 větší vajíčka
  • 100 g másla
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 kg jablek
  • badyán
  • 1 l plnotučného mléka

Postup přípravy:

Rohlíky nakrájejte na kolečka. V mixéru nadrťte vlašské ořechy a přidejte je k nastrouhaným jablkům. Přidejte koření a směs dobře promíchejte. Vajíčka vyšlehejte s krupicovým cukrem a poté přilijte mléko. Opět dobře promíchejte.

Do směsi dejte nakrájená kolečka rohlíků. Nechte je dostatečně nasáknout tekutinu. Pečicí formu vystelte papírem a dno vyskládejte kolečky namočených rohlíků. Přidejte vrstvu jablek s ořechy a kořením. Postupujte střídavým skládáním tak, aby poslední vrstva byla rohlíková.

Navrch dejte nakrájené plátky másla a zasypte moučkovým cukrem. Vložte do vyhřáté trouby, kde pečte na 180 °C, dokud nebudou rohlíky krásně zlatavé.

Připravte Josefovy buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem alias buchtičky se šodó si s chutí dají děti i dospělí. Jak tuhle tradiční dobrotu připravuje Josef Maršálek?

Na přípravu potřebujete:

Těsto:

  • 250 ml mléka
  • 500 g hladké mouky
  • 50 g krupicového cukru
  • Sůl
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 70 ml oleje

Krém:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 4 žloutky
  • 50 ml rumu
  • 45 g kukuřičného škrobu
  • 75 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový lusk

Postup přípravy:

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr a špetku soli. Poté do jiné nádoby rozdrobte droždí, které zalijte vlažným mlékem a nechte pár minut vzejít. Do moučné směsi přidejte vejce, olej a také aktivované droždí s mlékem.

Vypracujte hladké a pružné těsto. Zakryjte ho čistou utěrkou a nechte na teplém místě cca 1 hodinu kynout. Poté těsto rozdělte na malé kousky a z každého vytvarujte kuličku. Každou kuličku potřete rozpuštěným máslem a skládejte do vymazaného pekáče pěkně jednu za druhou. Zakryjte a nechte ještě 20 minut kynout. Poté pečte na 180 °C zhruba 20 až 25 minut.

Než se upečou buchtičky, dejte se do přípravy krému. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte z něho semínka. V hrnci nechte zahřát mléko společně s vanilkovým luskem a semínky – přiveďte k varu, poté odstavte. V míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny, přimíchejte kukuřičný škrob. Nalijte horké mléko a za stálého míchání nechte ještě vařit, dokud krém nezhoustne. Jakmile odstavíte, přilijte rum a promíchejte.

Skvělé recepty Josefa Maršálka a jeho pekařské a cukrářské umění můžete sledovat každou neděli dopoledne na ČT1 v Buchty po ránu.

Zdroje: Česká televize, Wikipedia, Česká televize

Zdroj informací: autorské zpracování redakce Betterlife.cz na základě veřejně dostupných informací z médií.

Přidat boxík na seznam

Další články
Související

V Peče celá země předvede své umění i Daniela Brzobohatá, Pokáč nebo Richard Genzer

Do Peče celá země zavítají a své pekařské umění představí i známé osobnosti. Ty se zapojily do velikonočního dílu, který pomůže dětem v nouzi. Kdo všechno peče?

Pizzař Braňo dojal diváky Naked Attraction: Od dětství v děcáku až do finále plného emocí

Braňo z finálové epizody Naked Attraction rozesmál, dojal a ukázal, že upřímnost a odvaha mají ve světě randění své místo.

Hobby pořady na Primě: Psí roky a vidění, zodpovědnost za odklízení, kapustový kaviár a perníčková čokoláda

Druhá adventní neděle nabídne spoustu inspirace. Rady přinese Receptář Prima nápadů i Vychytávky Ládi Hrušky. Na co se můžete v hobby pořadech těšit?

Čokoládová bublanina s ovocem podle Jana Bendiga, který míří do Prostřeno

Dnes večer čeku v Prostřeno! na hosty Jan Bendig a jako dezert se bude podávat čokoládová bublanina s ovocem. Máme pro vás recept.

Naked Attraction: Alena (50) chce nahoře i dole oholeného muže, ale s chlupatou hrudí. A na velikosti podle ní záleží

Devátá epizoda odvážné seznamovací show Naked Attraction přináší příběh, který vás chytne za srdce. Hlavní hrdinkou je padesátiletá Alenka.

Naked Attraction: Bývalá satanistka, která nyní věří v Boha, hledá dominantního partnera

Valerie z Mostu se v pořadu Naked Attraction Česko & Slovensko objevuje už podruhé. Zatímco v páté epizodě ji vybíral někdo jiný, tentokrát se role otočila.