Tuto bábovku si zamilujete a žádná věda v tom není

Také si pamatujete ty časy, kdy jste v neděli vyrazili s rodiči k prarodičům a babička měla vždy napečeno? Řezy, buchty, záviny, bábovky… A právě na poslední zmíněnou se dnes podíváme. Pokud i vy patříte mezi milovníky dobré bábovky, u které se vám při jejím jezení nepráší od pusy a nedusí vás, ale je krásně vláčná, máme recept přesně pro vás. A žádná věda v tom rozhodně není.

REKLAMA

Kde se vzala bábovka

Ve staročeštině měla bábovka podobu slova bába a možná jí tak dodnes někdo ještě říká. Slovo bábovka mělo původně znamenat pekáč – tedy formu na bábu. Původ tohoto slova ale není úplně jasný. Někteří se přiklánějí k verzi, že by mohlo pocházet z polského slova „baba“, což znamená dětské jídlo.

Bábovka patří mezi oblíbený druh sladkého pečiva. Peče se buď z třeného nebo kynutého těsta. Oblíbená je však nejen u nás, ale také například v Rakousku, Polsku, na Slovensku nebo v některých částech Německa. V Itálii pečou své sladké pečivo, které je naší bábovce podobné tvarem a částečně i složením, a to panettone.

U nás se peče bábovka nejčastěji dvoubarevná – tedy světlá část a na ni se nalije tmavá část, která je obvykle obarvená a ochucená kakaem. Přidat do těsta můžete i kandované ovoce, oříšky, rozinky nebo třeba nadrobno nasekanou čokoládu. Konečnou ozdobou bývá po upečení moučkový cukr.

S bábovkou se dokonce pojí i pověry. Jedna zní, že bábovka byl koláč, který dostávaly porodní báby za odměnu, a proto se mu začalo říkat bábovka.

Mramorová bábovka

Jakmile vyzkoušíte tento recept, jiný už chtít nebudete. Tato bábovka zůstane po upečení krásně vláčná a její vůně vám provoní celý dům. Nepotřebujete žádné speciální ingredience. Je v ní pouze to, co najdete snad v každé domácnosti. Pojďme tedy na to.

Na jednu bábovku budete potřebovat:

  • 240 g hladké mouky
  • 50 g vanilkového pudinkového prášku
  • 170 g másla
  • 170 g cukru
  • vanilkový cukr
  • 4 vejce
  • 85 ml mléka
  • 3/4 balíčky kypřícího prášku
  • citronovou kůru (není nutné, ale bábovku provoní)
  • 3 lžíce kakaa
  • 3 lžíce mléka

Postup je jednoduchý a když nepočítáme sníh z bílků, nejedná se o nic složitého a měl by ji zvládnout upéct opravdu každý. Nejprve si v míse utřeme změklé máslo s cukrem, pokud máte kuchyňského robota, o to bude samotná příprava jednodušší. Do misky si navážíme mouku, přidáme pudinkový prášek a kypřící prášek. Nachystáme si do odměrky mléko.

Nyní si rozdělíme bílky a žloutky a z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh. Žloutky přidáme do směsi másla a cukru, krátce promícháme a poté postupně přidáváme připravenou suchou směs – střídavě s mlékem. Nakonec opatrně vmícháme vyšlehaný sníh.

Do vymazané a vysypané formy (já osobně preferuji vysypanou strouhaným kokosem, protože bábovka získá lepší chuť) nalijeme dvě třetiny těsta. Poté do zbylého těsta přidáme kakao a mléko a promícháme. Nalijeme na světlou směs a špejlí můžete lehce světlou a tmavou část promíchat.

Dáme do předem vyhřáté trouby péct při 170°C na zhruba 50 minut. Před vytažením z trouby zkontrolujeme stav upečení pomocí špejle.

Přejeme dobrou chuť!

Další recepty najdete tady.

Zdroj: Autor, wikipedia.org, kuchynelidlu.cz

Marie Kučerová
Marie Kučerová
Jsem nadšený fanoušek do filmů, seriálů i nejrůznějších dobrých reality show. Psaní se věnuji již několik let, mám za sebou pestrou škálu článků s nejrůznější tématikou a v tomto duchu bych ráda pokračovala i do budoucna.

Další články
Související

Co nesmí chybět na velikonočním stole: Mazanec, nádivka i jidáše s tradicí

Jaká jídla nesmí na našich stolech chybět během velikonočních svátků? Podle tradic to není jen mazanec a beránek, ale také nádivka nebo polévky.

Jiný kraj – jiný svatební koláček. Nevěsta je ale nesmí péct

Svatební koláčky se u nás kraj od kraje liší. Někde se rozdávají před svatbou, mohou být součástí svatební tabule. Jaký koláček patří k vašemu kraji?

Tvarohové buchty podle Evy Holubové: Sladká tečka na neděli

Vyzkoušejte tvarohové buchty podle Evy Holubové – nadýchané, voňavé a plné chuti. Skvělý recept nejen na víkendové pečení.

Prostřeno!: Příští týden plný bizárů, slepičí menstruace, zarytá veganka z odvážné platformy, černé rty a šťastné koule

Pražské Prostřeno! přineslo nečekané momenty – od veganského pranku přes Titanic až po raw koule. Týden plný chutí, chaosu i překvapení.

Toastový chléb s tvarohem podle Josefa Maršálka, který zvládne každý

Josef Maršálek je mistr cukrařiny, jehož recepty inspirují profesionály i amatérské kuchaře. Vy si podle něho zkuste připravit toastový chléb s tvarohem.

Žemlovka a buchtičky s krémem podle Josefa Maršálka

Zkuste si pod taktovkou Josefa Maršálka připravit dvě oblíbené sladké české dobroty – buchtičky s krémem a žemlovku. Máme pro vás recepty.