Řízky podle Zdeňka Trošky musíte vyzkoušet: Připravují se obráceně a zapékají se s bramborami

Český režisér pocházející z legendárních a mezi diváky dobře známých Hoštic u Volyně – to je Zdeněk Troška (71). Stojí nejen za několika komediemi a pohádkami, ale také za řadou chutných receptů. Zkuste si už třeba tento víkend pod jeho taktovkou připravit obrácené řízky. Podle režiséra je to dokonalý oběd z jednoho pekáče.

REKLAMA

Dobrého jídla není nikdy dost

Zdeněk Troška sám sebe označuje za všežravce, který si dokáže pochutnat prakticky na čemkoli. Narodil se ve znamení Býka, což svědčí o tom, že si rád dopřává – chutným pokrmem nikdy nepohrdne. Ba spíše naopak.

Lásku k jídlu prokázal i vydáním dvou kuchařek.Co je platná žhavá náruč manželky, nebo spíš, milenky, a srdce plné lásky, když je sporák studený a lednička prázdná,“ píše český filmař hned na první stránce jedné z nich. První kniha s názvem Nebe v hubě aneb Chrocht Chroch vyšla v roce 2007 a pokračování Nebe v Hubě 2 aneb Čertův švagr pak spatřilo světlo světa v roce 2015.

Snadné recepty rychlé na přípravu

V obou knihách, jejichž autorem je sám režisér Zdeněk Troška, najdete mnoho chutných receptů, které jsou zároveň jednoduché na přípravu. Slavný režisér má rád nejrůznější lidové vychytávky, a kromě české kuchyně našel zalíbení také v některých cizokrajných – chutná mu například vietnamská kuchyně, pochutná si na ruských pokrmech i na jídlech z Francie či Etiopie.

V jídle není vybíravý. Co dostane na talíř, to zpravidla sní. Jestli ale něco opravdu nemusí, pak je to kozí sýr a škraloup na mléku.

Obrácené řízky podle Zdeňka Trošky

Asi jako každý si i Zdeněk Troška rád pochutná na řízcích. Možná ještě více nežli oblíbenou klasiku, miluje obrácené řízky. A na jejich přípravu má svůj vlastní recept. A na ten nedá dopustit. A vy jej nyní můžete také vyzkoušet.

Na přípravu potřebujete:

  • 8 plátků masa (vepřového či kuřecího)
  • sůl a pepř
  • domácí strouhanku
  • koření dle chuti
  • 500 g brambor
  • olej na smažení
  • 250 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy:

  • Začněte tím, že si rozklepete maso na tenké plátky. Každý z nich osolíte a opepříte. Poté obalíte v domácí strouhance. Zdeněk Troška doporučuje ji do řízků lehce zaklepat paličkou, nebude se pak při manipulaci s masem tolik drolit.
  • V misce či talíři rozšlehejte vejce společně s kořením a plátky masa v něm obalte ze všech stran. Na pánvi nechte rozehřát olej a řízky na něm zprudka osmahněte.
  • Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky. Řízky vložte do zapékací mísy, naskládejte na ně nakrájené plátky brambor a vše osolte. Zalijte smetanou a vložte do trouby předehřáté na 180 °C, kde pečte do chvíle, než budou brambory měkké.

Vyzkoušíte recept? Nebo máte nějakou svoji osvědčenou klasiku, na kterou nedáte dopustit?

Na snímku níže je Zdeněk Troška s Broňkem Černým alias Vencou Konopníkem z jeho slavné trilogie Slunce, seno…

Další recepty najdete tady.

Další články
Související

Další dávka hobby pořadů: Pokládka nové podlahy s Pepou, vychytávky s Láďou a divoký kout se zahradnicí Lenkou

Nedělní odpoledne bude na obrazovkách plné nápadů, vůní a kutilských vychytávek. Připravte si čaj a inspirujte se u trojice oblíbených hobby pořadů na Primě.

Přemrzlé hřiby nejezte, radí mykologové. Do lesa jedině za houbami, které si s mrazem poradí

První mrazíky přinesly houbařům dilema. Do lesa se sice stále dá vyrazit, ale zatímco některé druhy si s chladem poradí, jiné se po přemrznutí mění v past.

Mytí kuřecího masa před vařením je zbytečné a může být i nebezpečné

Spousta lidí to dělá automaticky. Koupí syrové kuře, doma ho vybalí a hned opláchne pod vodou. Mytí kuřecího masa se ale raději vyhněte.

Babiččina kuchyně: Koprovka, mozeček a pajšl. Jídla, která dnešní generace už skoro nezná

Některá jídla mohou svými názvy současnou generaci spíše děsit, než lákat. Dali byste si pajšl, mozeček nebo koprovku? Jaká jídla nabízela babiččina kuchyně?

Čtyři tváře houbové omáčky: Smetanové, voňavé i hříšně dobré

Když houby rostou, české kuchyně se mění v ráj vůní. Vybrali jsme čtyři recepty na houbové omáčky od známých kuchařů, každý trochu jiný, ale všechny výtečné.

Prostřeno se vrací a rovnou ve velkém: Plzeňský týden slibuje nehty v jídle, budíky v kuchyni i ztracená játra

Prostřeno! se vrací a diváci se mohou těšit na pětici soutěžících, která slibuje jiskřivou atmosféru, napínavé bodování i řadu nečekaných momentů