Pampelišky jsou léčivé: Možnosti využití „plevele“ a jak je zpracovat

I když bereme pampelišky obvykle jako plevel, jde o rostlinu s velmi bohatou historií sahající tisíce let do minulosti. První záznamy o lékařském využití rostliny pochází z arabské medicíny 10. století. Tehdy byly v kurzu její detoxikační a močopudné vlastnosti. Do dalších míst se rozšířila skrze migraci a kolonizaci území. Dnes zažívá určitou renesanci.

REKLAMA

Jak ji získat

Pampelišky najdete prakticky všude, kde je nějaká zeleň. Rozhodně se však vyhněte tomu utrhnout nějakou ve veřejném parku nebo u tramvaje a zakousnout se do ní. Jako u kterékoli další byliny platí pravidlo sběru v co nejčistším prostředí. Ideální je proto vlastní pěstování, louka nebo les. Nejlepší čas nastává asi 1-2 dny po dešti, krátce po poledni.

Jak působí na organismus

Pampeliška je skvělým nástrojem pro detoxikaci těla. Základem je močopudné a žlučopudné působení, takže se hodí na záněty močových cest, bolesti jater nebo ledvinové kameny. Ocení ji také diabetici, protože umí snížit hladinu cukru v krvi. Neztratí se ani u revmatiků, kterým posiluje klouby a chrupavky.

Listy pampelišky obsahují solidní množství vitaminů a minerálů – B6, vitamin C, vápník, draslík, křemík, sodík, inulin a železo. Má dokonce dvakrát tolik železa, co špenát, takže Pepek námořník by měl změnit stravu.

Pampeliškový sirup

Natrhejte hlávky rozkvetlé pampelišky, zbavte je stopek. Potřebujete asi dvě stě květů, které zalijte 1,5 litrem vody a nechte odstát do druhého dne. Směs pak přeceďte, do výluhu přidejte dva citrony nakrájené na kostičky, dále 1,5 kila cukru (klidně hnědý nebo třtinový). Roztok pak vařte, dokud se z něj nestane sirup. Ještě za tepla ho naplňte do lahví a uskladněte v temnu a chladu.

Pampeliškové víno

Jak něco takového chutná vás možná napadlo už při sledování slavné parodie Adéla ještě nevečeřela, kde si tento nápoj pochvaluje profesor botaniky. Natrhejte tolik květů, aby naplnily litrovou lahev. Dejte je do hrnce, zalijte 2,5 litry horké vody a nechte den louhovat. Směs pak přeceďte a přelijte do 5 litrové lahve.

V hrnci si připravte sirup z 2 litrů vody, 1,5 kila cukru, který po vychladnutí přilejte ke směsi v lahvi. Pak přidejte asi 40 g rozpuštěného droždí, 2 pomeranče, 2 citrony a hrdlo lahve uzavřete kvasnou zátkou. Víno bude hotové cca po šesti týdnech. Jakmile nastane ten moment, tekutina se vyčistí a veškerý kal si sedne na dno. Přelijte do menších lahví a dejte do lednice.

Salát z mladých lístků

Aby se dostalo i na listy, není od věci oživit klasický salát. Pravda, lehce nahořklá chuť může někomu vadit. To lze ale přerazit dresinkem, případně přidat lžíci smetany, citron nebo med. Dobrou metodou je také nadrobení plísňového sýra.

Pampeliškový čaj

Končíme u nejklasičtější metody využití jakékoli bylinky. Čaj z pampelišek pročistí játra i ledviny, což vede k výraznému zlepšení zdraví pokožky. Sáhněte po něm také při potížích se žaludkem, trávením nebo ledvinami. Úplně stačí vzít asi čtvrt šálku listů a zalít je vroucí vodou. Nechte je pět minut louhovat a pak sceďte.

Zdroje: Naureus, Pilulka, Denik, Lekarna

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Prevence není ostuda: Třetina Češek se gynekologovi vyhýbá, hrozí jim rakovina i neplodnost

Třetina Češek nechodí na pravidelné gynekologické prohlídky. Lékaři varují: prevence může zachránit život i plodnost.

Jarní nádivka s kopřivami podle Zdeňka Pohlreicha

Jarní nádivka s kopřivami podle Pohlreicha je svěží, nadýchaná a tradiční pochoutka, která voní po bylinkách. Zkuste si ji letos o Velikonocích připravit.

Velikonoční jidáše: Tvar provazu jako připomenutí Jidášova konce

Jidáše se tradičně pečou na Zelený čtvrtek. Jejich tvar provazu je symbolem připomenutí oběšení Jidáše, který za 30 stříbrných zradil Ježíše.

Prevence rakoviny začíná na talíři: Specialistka radí, co vyřadit z jídelníčku. A jsou to běžné české potraviny

Rakovina může začínat na talíři. Dietoložka radí, kterým potravinám se vyhnout, a co změnit, pokud chcete snížit riziko onemocnění.

Velikonoční nádivka: Lidový název zná málokdo, značila naději i úrodný rok a jak na ni

Velikonoční nádivka se dá připravit na mnoho způsobů. Jaká je historie tohoto pokrmu, který každý připravuje trochu jinak?

Kam se poděl Jiří Babica: Ponořil se do světa online her, můžete si s ním zahrát například Counter Strike

Svými legendárními kuchařskými hláškami bavil celé Česko. Jedni jeho recepty milují, druzí je nazývají šmakuládami. Co dnes dělá Jiří Babica?