Pampelišky jsou léčivé: Možnosti využití „plevele“ a jak je zpracovat

I když bereme pampelišky obvykle jako plevel, jde o rostlinu s velmi bohatou historií sahající tisíce let do minulosti. První záznamy o lékařském využití rostliny pochází z arabské medicíny 10. století. Tehdy byly v kurzu její detoxikační a močopudné vlastnosti. Do dalších míst se rozšířila skrze migraci a kolonizaci území. Dnes zažívá určitou renesanci.

REKLAMA

Jak ji získat

Pampelišky najdete prakticky všude, kde je nějaká zeleň. Rozhodně se však vyhněte tomu utrhnout nějakou ve veřejném parku nebo u tramvaje a zakousnout se do ní. Jako u kterékoli další byliny platí pravidlo sběru v co nejčistším prostředí. Ideální je proto vlastní pěstování, louka nebo les. Nejlepší čas nastává asi 1-2 dny po dešti, krátce po poledni.

Jak působí na organismus

Pampeliška je skvělým nástrojem pro detoxikaci těla. Základem je močopudné a žlučopudné působení, takže se hodí na záněty močových cest, bolesti jater nebo ledvinové kameny. Ocení ji také diabetici, protože umí snížit hladinu cukru v krvi. Neztratí se ani u revmatiků, kterým posiluje klouby a chrupavky.

Listy pampelišky obsahují solidní množství vitaminů a minerálů – B6, vitamin C, vápník, draslík, křemík, sodík, inulin a železo. Má dokonce dvakrát tolik železa, co špenát, takže Pepek námořník by měl změnit stravu.

Pampeliškový sirup

Natrhejte hlávky rozkvetlé pampelišky, zbavte je stopek. Potřebujete asi dvě stě květů, které zalijte 1,5 litrem vody a nechte odstát do druhého dne. Směs pak přeceďte, do výluhu přidejte dva citrony nakrájené na kostičky, dále 1,5 kila cukru (klidně hnědý nebo třtinový). Roztok pak vařte, dokud se z něj nestane sirup. Ještě za tepla ho naplňte do lahví a uskladněte v temnu a chladu.

Pampeliškové víno

Jak něco takového chutná vás možná napadlo už při sledování slavné parodie Adéla ještě nevečeřela, kde si tento nápoj pochvaluje profesor botaniky. Natrhejte tolik květů, aby naplnily litrovou lahev. Dejte je do hrnce, zalijte 2,5 litry horké vody a nechte den louhovat. Směs pak přeceďte a přelijte do 5 litrové lahve.

V hrnci si připravte sirup z 2 litrů vody, 1,5 kila cukru, který po vychladnutí přilejte ke směsi v lahvi. Pak přidejte asi 40 g rozpuštěného droždí, 2 pomeranče, 2 citrony a hrdlo lahve uzavřete kvasnou zátkou. Víno bude hotové cca po šesti týdnech. Jakmile nastane ten moment, tekutina se vyčistí a veškerý kal si sedne na dno. Přelijte do menších lahví a dejte do lednice.

Salát z mladých lístků

Aby se dostalo i na listy, není od věci oživit klasický salát. Pravda, lehce nahořklá chuť může někomu vadit. To lze ale přerazit dresinkem, případně přidat lžíci smetany, citron nebo med. Dobrou metodou je také nadrobení plísňového sýra.

Pampeliškový čaj

Končíme u nejklasičtější metody využití jakékoli bylinky. Čaj z pampelišek pročistí játra i ledviny, což vede k výraznému zlepšení zdraví pokožky. Sáhněte po něm také při potížích se žaludkem, trávením nebo ledvinami. Úplně stačí vzít asi čtvrt šálku listů a zalít je vroucí vodou. Nechte je pět minut louhovat a pak sceďte.

Jonáš Jenšovský
Jonáš Jenšovský
Zajímá mě prakticky všechno od starověkých pyramid po obrazy z hlubin vesmíru. Občas bokem napíšu nějakou fantasy nebo vytvořím fiktivní svět.

Další články
Související

Kouření není jediné riziko. Uzeniny a limonády mohou zvyšovat šanci na rakovinu plic, ukazují data

Studie sledovala přes 100 tisíc lidí. Ukazuje, že to co jíme, tedy uzeniny, limonády a hotová jídla mohou zvyšovat riziko rakoviny plic.

Rodiče dělají chyby v péči o dětské zuby. Věří mýtům o kojení, kazech i mléčných zubech

Mléčné zuby se nečistí, kazy jsou dědičné, kojení zubům prospívá. To jsou jen některé z mýtů, které mezi rodiči stále kolují. A přitom mají velký vliv.

Várka nedělních hobby pořadů: Cvičení s Hankou na bolavá záda, využití kadeřávku a jak řezat karton a plast

Nedělní odpoledne na Primě patří tvoření, zahradničení a chytrým vychytávkám. Těšit se můžete na další dávku rad a tipů v oblíbených hobby pořadech.

Velká prsa jako nečekaná překážka. Ženy s větším poprsím se potýkají nejen s bolestmi zad

Ženy s výraznějším poprsím často čelí potížím, o kterých se moc nemluví, a to bolestem zad, napětí v ramenou i omezenému pohybu.

Starší řidiči si oddychnou. Povinné prohlídky se posouvají o pět let

Čeští senioři tvoří víc než pětinu všech držitelů řidičáku. Od ledna 2026 se věková hranice pro povinnou lékařskou prohlídku posune z 65 na 70 let.

Šéfkuchař Jan Punčochář radí, jak na nejlepší smažák. Zásadní je sýr i teplota oleje

Šéfkuchař Jan Punčochář prozradil, jak připravit smažák, který nevyteče, má zlatavou krustu a chuť, na kterou se nezapomíná.