I když bereme pampelišky obvykle jako plevel, jde o rostlinu s velmi bohatou historií sahající tisíce let do minulosti. První záznamy o lékařském využití rostliny pochází z arabské medicíny 10. století. Tehdy byly v kurzu její detoxikační a močopudné vlastnosti. Do dalších míst se rozšířila skrze migraci a kolonizaci území. Dnes zažívá určitou renesanci.
Jak ji získat
Pampelišky najdete prakticky všude, kde je nějaká zeleň. Rozhodně se však vyhněte tomu utrhnout nějakou ve veřejném parku nebo u tramvaje a zakousnout se do ní. Jako u kterékoli další byliny platí pravidlo sběru v co nejčistším prostředí. Ideální je proto vlastní pěstování, louka nebo les. Nejlepší čas nastává asi 1-2 dny po dešti, krátce po poledni.

Jak působí na organismus
Pampeliška je skvělým nástrojem pro detoxikaci těla. Základem je močopudné a žlučopudné působení, takže se hodí na záněty močových cest, bolesti jater nebo ledvinové kameny. Ocení ji také diabetici, protože umí snížit hladinu cukru v krvi. Neztratí se ani u revmatiků, kterým posiluje klouby a chrupavky.
Listy pampelišky obsahují solidní množství vitaminů a minerálů – B6, vitamin C, vápník, draslík, křemík, sodík, inulin a železo. Má dokonce dvakrát tolik železa, co špenát, takže Pepek námořník by měl změnit stravu.
Pampeliškový sirup
Natrhejte hlávky rozkvetlé pampelišky, zbavte je stopek. Potřebujete asi dvě stě květů, které zalijte 1,5 litrem vody a nechte odstát do druhého dne. Směs pak přeceďte, do výluhu přidejte dva citrony nakrájené na kostičky, dále 1,5 kila cukru (klidně hnědý nebo třtinový). Roztok pak vařte, dokud se z něj nestane sirup. Ještě za tepla ho naplňte do lahví a uskladněte v temnu a chladu.
Pampeliškové víno
Jak něco takového chutná vás možná napadlo už při sledování slavné parodie Adéla ještě nevečeřela, kde si tento nápoj pochvaluje profesor botaniky. Natrhejte tolik květů, aby naplnily litrovou lahev. Dejte je do hrnce, zalijte 2,5 litry horké vody a nechte den louhovat. Směs pak přeceďte a přelijte do 5 litrové lahve.
V hrnci si připravte sirup z 2 litrů vody, 1,5 kila cukru, který po vychladnutí přilejte ke směsi v lahvi. Pak přidejte asi 40 g rozpuštěného droždí, 2 pomeranče, 2 citrony a hrdlo lahve uzavřete kvasnou zátkou. Víno bude hotové cca po šesti týdnech. Jakmile nastane ten moment, tekutina se vyčistí a veškerý kal si sedne na dno. Přelijte do menších lahví a dejte do lednice.
Salát z mladých lístků
Aby se dostalo i na listy, není od věci oživit klasický salát. Pravda, lehce nahořklá chuť může někomu vadit. To lze ale přerazit dresinkem, případně přidat lžíci smetany, citron nebo med. Dobrou metodou je také nadrobení plísňového sýra.
Pampeliškový čaj
Končíme u nejklasičtější metody využití jakékoli bylinky. Čaj z pampelišek pročistí játra i ledviny, což vede k výraznému zlepšení zdraví pokožky. Sáhněte po něm také při potížích se žaludkem, trávením nebo ledvinami. Úplně stačí vzít asi čtvrt šálku listů a zalít je vroucí vodou. Nechte je pět minut louhovat a pak sceďte.
Zdroje: Naureus, Pilulka, Denik, Lekarna