„Kdo nemá žampiony, tak ať si tam dá nějaký jiný houby. A kdo nemá žádný houby, tak ať si tam nedává vůbec žádný houby.“ Tato a další legendární hlášky kontroverzního kuchaře Jiřího Babici doslova zlidověly. V době své největší slávy rozdělil publikum u televizních obrazovek na dva tábory. Jedni jeho recepty zbožňovali, druzí jeho výtvory nazývali „šmakuládami“. V každém případě ho znal téměř každý. Kam se poděl Jiří Babica a čemu se věnuje dnes?
Kuchař, který improvizuje
Jiří Babica se zapsal do paměti televizních diváků v pořadu TV Nova Babicovy dobroty, kde se rozhodně nebál improvizovat. Ve většině jeho receptů byla improvizace dokonce žádanou přísadou, zkrátka pokud mu něco chybělo, neměl problém recept změnit nebo surovinu klidně úplně vyřadit.

Řízek, jak ho neznáte
Nedávno kuchař obohatil své sledující například o recept na mnichovský řízek.
Ingredience: telecí maso, smetanový i čerstvý křen, bavorská sladká hořčice, strouhanka, máslo, olej, sůl, pepř, mouka, vejce, baby karotka, vařené brambory, okurka hadovka
Telecí maso rozklepete, osolíte, lehce opepříte. Připravíte si „kašičku“ z bavorské sladké hořčice (pokud nemáte, můžete použít kremžskou), smetanového křenu a strouhaného čerstvého křenu. Po promíchání jí potřete řízek z obou stran, obalíte v trojobalu a pomalu smažíte v oleji s máslem. Na druhou pánev dáte prohřát baby karotky, okurku hadovku nakrájenou na kousky a vařené brambory.
Vaří recepty, které snadno připravíte doma
Nutno podotknout, že Jiří Babica nikdy netvrdil, že jeho jídla patří mezi kulinářskou špičku. I přesto však zaujal spoustu sledujících především tím, že se zaměřoval na jednoduché recepty, které si snadno každý připraví doma. A právě to ho vyneslo do popředí, v Česku ho znal téměř každý. Toto období ovšem netrvalo věčně, a dokonce i Jiří Babica se po nějakém čase začínal z televizních obrazovek vytrácet.
Vydal se jinou životní cestou
Dalo by se očekávat, že poté, co popularita Jiřího Babici v televizi opadla, se kuchař pustí do otevření vlastního podniku. To se ovšem nestalo, známý kuchař se vydal trochu jiným směrem.
Svou největší vášeň, kterou je rozhodně vaření, si samozřejmě vzít nenechal. Věnuje se vystupování na různých kuchařských show a akcích. Další jeho velkou životní láskou je sport, především basketbal. V něm dokonce reprezentuje veterány ČR na mezinárodních soutěžích.
Nejvíce však všechny šokoval tím, že začal působit v oblasti hraní online her. Svým věrným fanouškům nabízí možnost nevšedního zážitku, mohou si s legendárním kuchařem zahrát Counter Strike či League of Legends.
Má úspěšný YouTube kanál
Další oblast, která Jiřího Babicu pohltila, je jeho YouTube kanál. Své sledující se snaží získat například snadnými recepty, které jsou ideální především pro hráče, kteří zkrátka nemají čas si zdlouhavě připravovat složitá jídla. Nabízí jim tedy recepty na chutné domácí pokrmy, u kterých nebudou zbytečně ztrácet čas a budou se moci naplno věnovat své online zábavě.
Své fanoušky naučil například tento „toust pro hráče“.
Ingredience: toustový chléb, slanina, paprika, rajče, mozzarela, sladká chilli omáčka, vejce, jalapeños, sýr

Na pánvi si osmahnete slaninu, přidáte cibuli a papriku. Na toust položíte opečenou slaninu, mozzarelu, přidáte rajče a nahoru pokladete papriku a cibuli. Doplníte sladkou chilli omáčkou a sýrem. To samé navrstvíte ještě jednou a úplně nahoru přidáte jalapeños a vejce. Na vrchol je možné dát ještě kečup nebo majonézu, vše završíte plátkem toustového chleba.
Zdroje: vlasta.cz, dotyk.cz, Youtube.com, stream.cz