Málokdo si umí představit svůj svatební den bez něčeho tak tradičního, jako jsou svatební koláčky. V České republice se prakticky v každém kraji liší jejich tvar či náplň. Jedno je ovšem jasné, na svatebních koláčcích se rozhodně nešetří a kvalitní suroviny jsou základ. Kdo dostává rohový koláček a proč je nevěsta nesmí péct?
Nevěsta je péct nesmí
Podle původní tradice je pečení svatebních koláčků na bedrech maminky nevěsty. Většinou se jejich pečení ovšem stalo rodinnou záležitostí. Ženy blízké nevěstě se sešly u nich doma a společně jí všechny dohromady koláčky upekly. Ona sama se však měla držet stranou, mohla by si totiž do těchto koláčků zapéct štěstí a díky tomu si pokazit jak manželství, tak přivést neštěstí celé rodině a pláč svým dětem.
Rozváží se dopředu se svatebním oznámením
Je zajímavé, že příprava a samotné pečení svatebních koláčků se koná zhruba dva až tři týdny před tímto velkým dnem. Jedním z důvodů, proč tomu tak je, je fakt, že koláčky jsou pak křehké a pěkně uleželé. Pár dní před obřadem je pak snoubenci rozváží po všech pozvaných hostech společně se svatebním oznámením a zvou je na svatbu. Někde se jim dokonce říká „zvací koláčky“.
I rozvoz svatebních koláčků má svá pravidla, například pokud krabičku dostává svobodný člověk, měl by v ní najít i tzv. rohový koláček, který je ve tvaru šátečku a vytéká z něj náplň. Traduje se, že kdo ho sní, ten se do roka také provdá či ožení.
V některých oblastech je tradicí, že se koláčky rozdávají také těsně před samotným obřadem. Snoubenci tak děkují hostům za to, že dorazili. Žádné koláčky však nepřijdou nazmar, ty které se nesní během svatební hostiny, dostanou pak zpravidla účastníci svatby s sebou domů jako výslužku.
Jiný kraj, jiný koláček
Je zajímavé, že u nás jsou koláčky vyloženě krajovou záležitostí. V každém kraji či oblasti jsou místní koláčky něčím specifické, ať už jde o tvary či různé náplně. Na Moravě dostanou svatební hosté většinou „vdolečky“ kulatého tvaru, sypané drobenkou s náplní.
Pro Východní Čechy jsou zase typické koláče v podobě miniaturních hranatých šátečků. Pokud vyrazíte na svatbu v Olomouckém kraji, s největší pravděpodobností ochutnáte koláčky máčené v másle a posypané cukrem. Koláčky z Vysočiny pro změnu vypadají jako takové malé buchtičky.

Je s podivem, že dokonce i rozdávání a konzumování svatebních koláčků se kraj od kraje liší. Například právě ve Východních Čechách byste tradiční svatební koláčky rozhodně nenašli na svatební tabuli.

Vyslouženeč od Brna
Velmi speciální „koláček“ se připravuje na svatbu v Ořechově u Brna. Jedná se obrovský koláč, který je ozdoben jablky, perníčky a větvičkami myrty. Kousek tohoto koláče si svatební hosté po obřadu odnáší s sebou domů.
Zdroje: apetitonline.cz, makova-panenka.cz, kudyznudy.cz, novapolana.cz